Zoeken
  • Vrancken BVBA

Verbouwen aan 6% of 21%. Wanneer heeft u recht op verlaagd btw-tarief?

Voorwaarden verlaagd btw bij verbouwen

Bent u van plan om binnenkort te gaan renoveren? Dan zal u wellicht opgelucht zijn om te vernemen dat u de mogelijkheid hebt om dat te doen aan een verlaagd btw-tarief. Uiteraard onder enkele voorwaarden. Een renovatieproject is vaak een grote hap uit ieder huishoudbudget waardoor ieder voordeel belangrijk is.Wettelijke voorwaarden voor een btw-verlaging 6% of 21%, het maakt een groot verschil in de eindafrekening van uw totaalrenovatie. Daarom is het belangrijk om voor u de werken begint eens na te kijken of u in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief. Een van de voorwaarden is dat de renovatie gebeurt bij een woning die uitsluitend als privéwoning wordt gebruikt. Ook als een klein deel van de woning wordt gebruikt voor het uitoefenen van uw beroep heeft u recht op het btw-voordeel. Een tweede voorwaarde is dat de woning die wordt gerenoveerd ouder is dan 10 jaar. Daarnaast moeten de renovatiewerken ook rechtstreeks aan de huurder of eigenaar van de woning worden gefactureerd om te kunnen genieten van dit voordeel. De werken moeten ook worden uitgevoerd door dezelfde aannemer.

Wanneer heeft u geen recht op de 6% btw? Sinds 2021 heeft u dus recht op een btw-verlaging van 21% naar 6% voor het uitvoeren van renovatiewerken. Dat geldt echter niet voor sloopwerken en wederopbouw van een woning omdat dit niet wordt beschouwd als een renovatie. Voor de afbraak van een oude woning en het bouwen van een nieuwbouw op dezelfde grond geldt dus een btw-tarief van 21%. Hiervoor zijn echter enkele uitzonderingen voorzien. Gebeurt de afbraak en de wederopbouw in een enkele handeling, dan biedt een aantal steden in Vlaanderen toch het btw-tarief van 6%, mits de woning als privéwoning fungeert. Vanaf 2022 zal deze uitzondering van kracht zijn voor het volledige Vlaamse grondgebied. Een tweede voorwaarde voor de uitzondering is dat de woning de enige is van de koper voor de komende 5 jaar. De bewoonbare oppervlakte van de woning is beperkt tot een maximum van 200 vierkante meter.

Heeft u nog vragen over het verlaagd btw-tarief bij renovatie en wanneer u recht heeft op verlaagd btw bij verbouwen? Neem contact op met Vrancken Bouw in Nijlen.

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven