Zoeken
  • Vrancken BVBA

Wanneer wordt 6% btw bij nieuwbouw gehanteerd?

Afbraak en wederopbouw van een volledige woning tegen btw-tarief van 6%


Wie renovatieplannen heeft, zal wellicht al vernomen hebben dat u hiervoor kan genieten van de btw-verlaging naar 6%. Maar ook wie een oude woning heeft gekocht met de bedoeling deze volledig te slopen en er een nieuwbouw op te plaatsen, kan profiteren van deze btw-verlaging naar 6% in plaats van de gebruikelijke 21%.


Bestaande maatregel werd uitgebreidWie een woning kocht met de bedoeling deze volledig af te breken en er een nieuwbouw op te plaatsen, kon oorspronkelijk niet genieten van het verlaagd btw-tarief dat bedoeld was voor het uitvoeren van renovatiewerken. Enkele centrumsteden in Vlaanderen hadden hiervoor echter een uitzonderingsregel, waardoor mensen met dergelijke plannen toch konden genieten van het verlaagde btw-tarief. Sinds het begin van 2021 is deze maatregel niet alleen meer van tel bij enkele centrumsteden, maar over het volledige Vlaamse grondgebied. Uiteraard gelden er enkele voorwaarden hiervoor.


Wat zijn de voorwaarden voor verlaagd btw-tarief bij nieuwbouw?Om te kunnen genieten van het btw-tarief van 6% moet het gaan om een project waarbij de afbraak en de heropbouw van een woning wordt uitgevoerd door dezelfde persoon, zij het een particulier of een aannemer nieuwbouw. Ook dient de eigenaar zijn domiciliëring te plaatsen op de heropgebouwde woning. Zo moet het gaan om de enige woning en is deze hoofdzakelijk de hoofdverblijfplaats voor een periode van minstens 5 jaar. Een bijkomende restrictie op het bouwproject is dat de woning een maximale woonoppervlakte heeft van 200 vierkante meter.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven